Breinstraat - Het Brein

Hersenen algemeen

Hier vind je uitleg over de bouw en functies van je hersenen, met verschillende plaatjes en (links naar) filmpjes. Je kunt kiezen voor een eenvoudige korte uitleg of juist een meer uitgebreide uitleg.

Hersenletsel

Hier vind je uitleg over wat hersenletsel (door een ongeval of hersenaandoening) eigenlijk is en wat de gevolgen kunnen zijn. Ook hier een korte en langere versie, met verschillende links om meer informatie te vinden. Apart wordt ingegaan op een hersenschudding, waarvan de gevolgen vaak minder ernstig zijn en meestal vanzelf overgaan. In het besloten gedeelte vindt een jongere voor 'hersenschudding' op trefwoord de juiste posts en video’s.

Herstel?

In dit onderdeel uitleg over vragen die je kunt hebben als ‘gaat het weer over?’, ‘word ik weer de oude?’ en ‘waar hangt dat van af?’.

Waar vind ik hulp?

Hier vind je uitleg over welke ondersteuning je kunt krijgen en hoe je die ondersteuning vindt. Waar begin je met jouw vragen? En niet onbelangrijk: wie is de baas over jou?

uitgebreide uitleg

Hersenen algemeen

De hersenen, die ook wel het brein worden genoemd, zijn een deel van het centrale zenuwstelsel. Ze liggen in je schedel en je hersenvliezen, die zorgen voor bescherming.

Functie van de hersenen

De hersenen hebben veel verschillende functies en elk onderdeel van je hersenen neemt een deel van deze functies op zich.

De hersenen zijn vooral belangrijk voor het besturen van je lichaam. Beweging, gevoel, gedrag en dingen als lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk worden hier ook geregeld. Ook zijn je hersenen belangrijk voor geheugen, bewustzijn en emoties. Je hersenen werken als één groot netwerk samen, op dit plaatje zie je de belangrijkste hersendelen:

In de grote hersenen (de 4 kwabben) vormen het grootste deel van je brein en controleren onder andere wat je denkt en doet. Hier worden signalen van zenuwen verwerkt en wordt beweging van je lichaam geregeld. Ook worden bijvoorbeeld emoties, geheugen, planning hier geregeld. De linker- en rechterhersenhelft zijn verbonden door de hersenbalk. In de hersenschors (rimpelige oppervlakte van grote hersenen) komt informatie vanuit de rest van het lichaam binnen en hier wordt deze informatie geanalyseerd. Daarna wordt er in de hersenschors een reactie op de informatie gevormd. Bijvoorbeeld: je ziet een kopje. Die informatie komt binnen in de hersenschors, waarna de hersenschors een opdracht geeft aan je hand om deze uit te strekken om het kopje te pakken.

De kleine hersenen plannen en coördineren bewegingen. Ze zorgen ervoor dat je snel en nauwkeurig bewegingen kunt maken. Ook helpen de kleine hersenen mee om je balans te houden.

De hersenstam heeft veel taken, het is een belangrijke verbinding tussen grote/kleine hersenen en de rest van je lichaam en er worden belangrijke dingen geregeld, zoals lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk.

Wil je meer weten over hersenfuncties: klik op de interactieve kaart

https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/anatomie/anatomie

Ontwikkeling van de hersenen

Op het moment van je geboorte is de ontwikkeling van de hersenen bijna voltooid en heb je al je hersencellen al die je je hele leven zult hebben. Maar je hersenen groeien nog wel in grootte na de geboorte. Gemiddeld worden ze zo’n 1,3 tot 1,4 kilogram.

In dit filmpje zie je hoe hersenfuncties zich ontwikkelen tot ongeveer je 25e jaar

https://schooltv.nl/video/wat-gebeurt-er-in-de-puberteit-in-je-hersenen-je-puberbrein-ontwikkelt-zich/

Als je nog meer specifieke informatie en prachtige plaatjes over hersenen zoekt, kun je op de Engelstalige site

https://www.brainvoyager.com/Mobile/BrainTutor3D_iOS.html